Paspoort Syriëganger ingetrokken

Aangepast

Het Nederlandse paspoort van een jihadganger in Syrië die zich Muhajiri Sháám noemt, is ingetrokken. Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof. Ook is Sháám uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie. Zijn financiële tegoeden waren al bevroren.

Sháám, alias Abu Mohammed, riep gisteren in een filmpje op Facebook op tot een "stevige daad tegen de Nederlandse overheid". Volgens hem geeft Nederland steun aan Amerika en is het daarmee medeverantwoordelijk voor de luchtaanvallen in Syrië, waar deze week drie Nederlandse jihadgangers werden gedood.

Tweede nationaliteit

Schoof wil niet zeggen in welke Nederlandse gemeente Sháám stond ingeschreven. Volgens bronnen had hij ook de Marokkaanse nationaliteit. Marokko wordt geïnformeerd over de intrekking van het Nederlandse paspoort.

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de jihadganger. Sháám zegt nu in Aleppo te zijn met mensen uit Nederland en België. Hij benadrukt dat hij geen deel uitmaakt van IS. Sháám is aangesloten bij het aan Al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra.

STER Reclame