NOS NieuwsAangepast

ECT verliest zaak van Havenbedrijf

Containeroverslagbedrijf ECT heeft de rechtszaak tegen het Havenbedrijf over de aanleg van de Tweede Maasvlakte verloren. De rechter oordeelde dat het Havenbedrijf bij het uitgeven van nieuwe haventerreinen geen misbruik heeft gemaakt van de economische machtspositie.

Het Havenbedrijf hoeft ECT daarom geen schadevergoeding te betalen. ECT eiste een schadevergoeding van 900 miljoen euro, omdat het twee concurrenten op de Tweede Maasvlakte moest toelaten.

Overcapaciteit

Het conflict speelt al jaren. De komst van het nieuwe haventerrein zorgt volgens het containeroverslagbedrijf voor grote overcapaciteit in de containermarkt. Volgens de rechter is het ontstaan van een tijdelijke overcapaciteit onvermijdelijk.

Ook is de rechter van mening dat het Havenbedrijf maatregelen heeft genomen om de schadelijke gevolgen van overcapaciteit te beperken.

Bloedbad

Op de Tweede Maasvlakte worden twee grote nieuwe terminals gebouwd. ECT zegt daardoor miljoenen verlies te gaan lijden.

De directeur van ECT voorspelde tijdens de zitting een "bloedbad" in de haven. Volgens het Havenbedrijf zal het zo'n vaart niet lopen. De markt trekt weer aan en concurrentie is gezond zegt het Havenbedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl