NOS NieuwsAangepast

China herhaalt oude CO2-belofte

Op de Klimaattop in New York heeft China opnieuw beloofd de uitstoot van broeikasgassen met bijna de helft te verlagen. Vicepremier Zhang zegt dat de CO2-uitstoot in 2020 ten opzichte van 2005 met 45 procent moet zijn gedaald.

Vijf jaar geleden zei China ook dat het tot 2020 45 procent minder broeikasgassen zou uitstoten. Sindsdien is de CO2-uitstoot er alleen maar gestegen.

Zhang zegt nu dat China "een grotere inspanning" zal leveren en zo snel mogelijk met klimaatdoelen voor na 2020 komt. Concrete maatregelen om de enorme CO2-uitstoot terug te dringen, noemt hij niet.

"VS en China verantwoordelijk"

President Obama zei op de top dat de VS en China, de twee landen met de hoogste uitstoot van broeikasgas ter wereld, de verantwoordelijkheid hebben om het voortouw te nemen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar ook andere landen moeten hun steentje bijdragen, aldus Obama.

De eendaagse Klimaattop in New York was de voorloper van een grote conferentie in Parijs, eind volgend jaar. Daar moet een nieuw klimaatakkoord worden gesloten. In New York is gisteren onder meer een akkoord tegen ontbossing getekend.

De Verenigde Naties waarschuwen al tijden voor de gevolgen van de wereldwijde CO2-uitstoot. Die leidt tot opwarming van de aarde, een stijgende zeespiegel, overstromingen en misoogsten. Ook de wereldvrede is erdoor in gevaar, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl