Volgens de Consumentenbond kan de zorgpremie een stuk lager. Uit jaarlijks onderzoek van de bond blijkt dat zorgverzekeraars veel meer geld in huis hebben dan nodig is.

De vier grote zorgverzekeraars, Achmea, CZ, Menzis en VGZ, hebben vorig jaar samen 1,4 miljard euro winst gemaakt. Dat is ruim 16 procent meer dan in 2012.

Gezamenlijk hebben ze 5,8 miljard euro meer aan reserves dan ze verplicht zijn. Wettelijk moeten de verzekeraars 3,9 miljard euro in kas hebben.

Oppotdrift

"Onnodig, die oppotdrift", zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. ''Buffers zijn inderdaad nodig, maar nu zijn ze wel heel erg hoog. Wij willen dat het te veel betaalde geld terug gaat naar consumenten.''

Achmea, CZ, Menzis en VGZ hebben samen ruim 90 procent van de markt in handen. Gemiddeld werd per zorgverzekerde een winst gemaakt van 116 euro. Op alleen de basispremie gaat het om een winst van 84 euro, gemiddeld 7 euro per maand. VGZ maakte de meeste winst per verzekerde, 159 euro.

"Doen we al"

Zorgverzekeraar CZ voelt zich niet aangesproken door de oproep van de Consumentenbond. "Wij geven al een deel van onze winst terug aan de verzekerden," zegt een woordvoerder. Dit jaar ging dat om een bedrag van ruim 300 miljoen euro, dat is 9,70 per maand per verzekerde.

Vorig jaar trok de Consumentenbond ook aan de bel. CZ zou toen, volgens de Consumentenbond, 3 tientjes per maand terug moeten geven. "Als we dat gedaan hadden, dan hadden we de basispremie voor 2015 met 40 euro omhoog moeten doen," zegt de woordvoerder nu. Hoe hoog de premie voor volgend jaar uitpakt, dat maakt CZ later bekend.

DNB: verstandig

Toezichthouder De Nederlandsche Bank zegt dat zorgverzekeraars er goed aan doen om ruim boven de minimum buffers te gaan zitten. Ook al omdat er nieuwe boekhoudregels aankomen, en het nu nog onduidelijk is hoe hoog de buffers na invoering van de regels moeten zijn.

Gisteren maakte verzekeraar DSW traditiegetrouw als eerste de nieuwe prijzen bekend. De premie van de zorgverzekeraar blijft volgend jaar gelijk. DSW heeft een deel van de winst ingezet om de premiekosten gelijk te houden.

Het kabinet maakte op Prinsjesdag juist bekend dat de premies voor komend jaar waarschijnlijk zullen stijgen met ongeveer 10 euro per maand.

STER reclame