NOS NieuwsAangepast

Hulp voor vrouwen op Oktoberfest

Door Teresa Veerman in Berlijn

Het jaarlijkse Oktoberfest in München is weer in volle gang. Voor de meesten betekent dit drinken, flirten en feesten, maar het volksfeest heeft ook een schaduwzijde: elk jaar worden veel vrouwen er slachtoffer van seksueel geweld.

De cijfers liegen er niet om: gemiddeld wordt er elke dag van het Oktoberfest een aangifte van seksueel geweld gedaan. Vorig jaar kwam het volgens de Beierse politie tot zeventien seksuele delicten. Twee daarvan waren verkrachtingen.

De daadwerkelijke cijfers liggen hoger, zegt Ingrid Reich van de vrouwenopvang Frauennotruf München. Veel vrouwen schamen zich of kunnen zich de dader niet meer herinneren. Bovendien worden veel seksuele vergrijpen niet op het festivalterrein zelf, maar bijvoorbeeld op de terugweg naar het hotel gepleegd.

Opvangpunt

Daarom is er dit jaar voor de twaalfde keer het initiatief Sichere Wiesn, veilige weide. Vrouwen en meisjes die tijdens het Oktoberfest in nood raken, kunnen bij dit servicecentrum terecht. Een groep van vijftig hulpverleners vangt hier elk jaar dronken en verwarde bezoeksters op. Vorig jaar maakten zo'n 160 vrouwen gebruik van het opvangpunt.

Voor het eerst dit jaar is er ook een gratis taxi-service, vertelt Reich. Die brengt gedesoriënteerde vrouwen en meisjes terug naar hun hotel. Veel van hen vallen anders op het festivalterrein in slaap of gaan in hun eentje op zoek naar hun hotel. Zij kunnen zichzelf in zo'n situatie niet goed beschermen .

5000 armbandjes

De medewerkers van Sichere Wiesn proberen met voorlichting de schaamte over het onderwerp te doorbreken. Op scholen en in hotels verdelen ze flyers met tips voor een veilig festival, zoals: verlaat het Oktoberfest nooit alleen of met iemand die je net hebt leren kennen. De gratis informatie-app Wiesn Protect werd vorig jaar 19.000 keer gedownload.

Ook delen de hulpverleners elk jaar 5000 armbandjes uit. Hier kunnen vrouwen hun naam en het adres van hun hotel opschrijven, zodat ze hun slaapplaats gemakkelijker kunnen terugvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl