Lisa Brennauer heeft in het Spaanse Ponferrada Ellen van Dijk onttroond als wereldkampioene tijdrijden. De 26-jarige Duitse reed de 29,5 kilometer lange race tegen de klok in 38.48, wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van 45,6 kilometer per uur.

Van Dijk, die in tegenstelling tot haar meeste concurrentes haar tijdrit in de stromende regen voltooide, werd slechts zevende op 1.11. Vorig jaar zegevierde ze nog in Florence.

Het zilver ging naar Anna Solovej uit Oekraïne, die onderweg lang sneller was dan Brennauer, maar uiteindelijk 0.18 toegaf. De Amerikaanse Evelyn Stevens pakte op 0.21 brons.

Brennauer "overdonderd"

Lisa Brennauer kon nauwelijks geloven dat ze de wereldtitel had veroverd. "Dit is echt overweldigend", zei ze. "Het moet echt nog wel even tot mij door gaan dringen dat het echt zo is. Ik ben overdonderd."

Ze won eerder ook al goud in de tijdrit voor ploegen. "Ik had een hele goede dag. Het lag allemaal dicht bij elkaar. Ik heb op de laatste klim alles gegeven. Ik wist dat ik risico's moest nemen, maar de lange tijdrit was wel in mijn voordeel."

Van Dijk begon nog aardig

Van Dijk was bij het eerste meetpunt (na 12,2 kilometer) nog twee seconden sneller dan Brennauer, die vorig jaar nog haar ploeggenote was. Solovej kwam daar als snelste door met minder dan een seconde voorsprong op de titelverdedigster.

Na 21,2 kilometer liet Solovej nog de snelste tijd noteren, maar Brennauer was tot op 0.03 genaderd. Van Dijk had daar al 0.17 achterstand en kon titelprolongatie wel vergeten. "Je moraal zit helemaal onder in je overschoentje. Het voelde zó slecht", zei de Nederlandse.

Blaak dertiende

De andere Nederlandse deelneemster, Chantal Blaak, eindigde op de dertiende plaats. Ze was 1.35 langzamer dan Brennauer.

STER reclame