NOS NieuwsAangepast

Spanje trekt strenge abortuswet in

De omstreden abortuswet die de Spaanse regering in de maak had, is van de baan. Premier Rajoy stelt dat er te weinig overeenstemming is over de wet.

Minister van Justitie Ruiz-Gallardó, die de wet door het parlement had moeten loodsen, is per direct afgetreden. De regering gaat zich nu beraden op een verandering van het wetsvoorstel.

Strenger

Abortus is sinds 1985 toegestaan in Spanje, maar tot 2010 waren er voorwaarden aan verbonden. De regering-Rajoy wilde die voorwaarden opnieuw invoeren en de wet zelfs strenger maken. Vrouwen zouden alleen nog abortus mogen laten plegen als de zwangerschap het gevolg was van een verkrachting of als de gezondheid van de moeder in gevaar is.

Het wetsvoorstel deed veel stof opwaaien in Spanje. Veel vrouwen waren bang dat Spanje terug zou gaan naar de situatie waarin vrouwen naar het buitenland moesten om op een veilige manier abortus te laten plegen.

16 en 17 jaar

Premier Rajoy constateert nu dat er te weinig draagvlak is voor de wet. Hij zegt niet te willen dat de abortuswet bij elke wisseling van de regering wordt aangepast.

Wel wil de premier de huidige wet uit 2010 hervormen. Vrouwen mogen nu zonder opgaaf van redenen tot 14 weken abortus laten plegen. De premier wil dat meisjes van 16 en 17 jaar voortaan toestemming moeten hebben van hun ouders als ze een abortus willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl