NOS NieuwsAangepast

Justitie onderzoekt oproep jihadist

Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in tegen een Nederlandse jihadstrijder die oproept om "een stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten." Dat doet de man in een video die hij op internet plaatste na het Amerikaanse bombardement op IS in Syrië.

Het Landelijk Parket heeft de beelden gezien en doet onderzoek.

Verwoest

"Sta op en doe wat. Onderneem iets", zegt jihadist Muhajiri Shaam die zich bij al-Nusra in Aleppo heeft aangesloten. Hij laat in zijn videoboodschap de plek zien waar de jihadisten een onderkomen hadden. Het pand is volgens hem door Amerikaanse luchtaanvallen van vannacht volledig verwoest.

"Zie en kijk toe wat Amerika en haar bondgenoten hebben gedaan op een van de verblijfplaatsen van de moedjahedien van al-Nusra", aldus Shaam.

Doelwit

Volgens NOS-verslaggever Lex Runderkamp is het opmerkelijk dat al-Nusra-doelwitten door de VS zijn aangevallen, omdat al-Nusra vecht tegen IS.

"Ik denk dat de Amerikanen met name de organisatie Khorasan hebben willen treffen, die in Syrië onderdak heeft gevonden bij al-Nusra. Khorasan zou bestaan uit al-Qaida-veteranen die plannen maken om aanslagen in de VS of Europa te plegen, legde Obama vandaag uit", aldus Runderkamp.

Nederlandse doden

Eerder vandaag twitterde Shaam dat bij de Amerikaanse luchtaanvallen in de Syrische stad Aleppo Nederlanders zijn omgekomen. Details meldt hij niet, alleen dat er "martelaren gevallen" zijn.

Shaam schreef dat hij sinds zijn verblijf in Syrië "niet zoiets verwoestend heeft meegemaakt" en dat "Amerika eraan moet".

Volgens een andere twitteraar, De Levantenaar, zijn er vannacht drie Nederlanders zijn omgekomen.

Zo'n 140 Nederlandse jihadstrijders verblijven momenteel in Syrië of Irak.

Luchtaanvallen

De VS begon vanmorgen met bombardementen op doelen van Islamitische Staat. In Syrië zijn door de luchtaanvallen 160 doden gevallen onder de strijders. Er zijn ook enkele burgerslachtoffers gevallen, meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. Het Pentagon ontkent dat er burgerslachtoffers zijn gevallen.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten is een organisatie die verslag doet van het geweld in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl