"Ik ga voor het hoogst haalbare", komt er haast als een automatisme uit bij Ellen van Dijk. Het is de tekst die ze juist vaak bezigde vóór 24 september 2013, de dag waarop ze de wereldtitel tijdrijden behaalde. Dinsdag gaat ze op herhaling. "Als je wereldkampioene bent, is het enige dat je dan wil: nóg een keer wereldkampioen worden."

Om 16.06 uur begint ze in het Spaanse Ponferrada als laatste aan haar 29,5 kilometer.

"Ik wil die trui niet kwijt. Ik heb 'm op mijn hotelkamer gehangen. Ik kijk er elke avond en ochtend naar. We gaan er alles aan doen, ik voel me goed. Ik weet alleen niet precies hoe ik ervoor sta. Dat is nog een beetje afwachten", aldus de 27-jarige Nederlandse.

Scherpte

Ze heeft minder zelfvertrouwen dan twaalf maanden geleden. "Vergeleken met vorig jaar; ik was toen heel zelfverzekerd. Ik dacht: als ik doe wat ik het hele jaar al doe, ga ik winnen. Dat wist ik gewoon."

Ter vergelijking: toen won ze zes van de acht tijdritten waaraan ze deelnam. Dit jaar staat de teller op slechts één uit vijf. "Dit seizoen heb ik niet dat vertrouwen kunnen kweken." Of ze minder goed is? "Ja, wellicht. Is de concurrentie beter? Ben ik minder goed? Ik weet alleen dat ik vorig jaar die focus meer had, vanaf het begin van het jaar. Ik was er vanaf november dag in, dag uit mee bezig. Dat is dit jaar later gekomen. Ik hoop dat ik die scherpte nu terug heb."

Van Dijk kon in 2014 onder meer haar nationale titel niet verdedigen. Die verloor ze aan Annemiek van Vleuten. Zij is er niet meer bij in Ponferrada. Van Vleuten heeft het WK verlaten na de zware valpartij in de ploegentijdrit. Chantal Blaak start om 15.12 uur.

Van Moorsel

Als Van Dijk voor de tweede keer wereldkampioene wordt, evenaart ze Leontien van Moorsel, die de titel in 1998 en 1999 greep. Ook de Zwitserse Karin Thürig, de Amerikaanse Kristin Armstrong en de Duitse Judith Arndt wonnen het onderdeel twee maal. Jeannie Longo-Ciprelli is recordhoudster met vier titels.

Live vanaf 15.00 uur

De titelstrijd bij de vrouwen is vanaf 15.00 uur LIVE te volgen via NPO 1 en NOS.nl. De mannen rijden hun race tegen de klok op woensdag.

STER reclame