Zorgpremie DSW stijgt nauwelijks

time icon Aangepast

De premie van zorgverzekeraar DSW stijgt komend jaar nauwelijks. Traditiegetrouw heeft DSW als eerste verzekeraar de nieuwe prijzen bekendgemaakt.

Volgend jaar kost de DSW-polis 95 euro per maand, dat is net zoveel als dit jaar. Toch zijn de kosten volgend jaar iets hoger, doordat voor dit jaar de premie te hoog is ingeschat en de verzekerden aan het eind van dit jaar een nog onbekend bedrag krijgen teruggestort.

Graadmeter

Eerder maakte het kabinet nog bekend dat de premies naar verwachting met 10 euro per maand zouden stijgen. Maar dat is volgens verzekeraar DSW niet nodig, omdat het ministerie van Volksgezondheid de zorgkosten te hoog raamt. Ook zal DSW eenmalig een deel van de buffers aanwenden om stijgende kosten op te vangen.

De afgelopen jaren bleek dat de premie van DSW een goede graadmeter is van hoe de premies van de overige verzekeraars zich ontwikkelen. De komende weken zullen de andere verzekeraars hun premie ook bekend maken.

1,4 miljard

Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl verwacht dat ook de andere verzekeraars de premies minder verhogen dan het kabinet voorspelde. Hij wijst erop dat de zorgverzekeraars vorig jaar ondanks premiedalingen toch forse winsten hebben gemaakt. "Als je kijkt naar de winsten van de vier grote verzekeraars kom je voor 2013 op bijna 1,4 miljard winst uit. Dat is meer dan het jaar ervoor. Terwijl de premies vorig jaar juist verlaagd zijn om de hoge winsten te compenseren."

Ook DSW maakte volgens hem vorig jaar winst; ruim 40 miljoen euro. Een deel daarvan is ingezet om de premie te verlagen. Ook dit jaar was de premie van DSW hoger dan nodig. Daarom zal de verzekeraar aan het eind van dit jaar een nu nog onbekend bedrag terugstorten naar zijn verzekerden.

Budgetpolis

Gezondheidseconoom Wim Groot zegt dat mensen bij het afsluiten van hun verzekering extra goed moeten opletten bij welke artsen en ziekenhuizen ze volgens hun polis terecht kunnen. Vanaf 2015 krijgen verzekeraars de mogelijkheid om niet gecontracteerde zorg helemaal niet te vergoeden.

Daarom komt een aantal verzekeraars voor komend jaar met speciale, goedkopere "budgetpolissen" waarbij de artsenkeuze zeer beperkt is. Vanaf 15 november staan op de sites van verzekeraars met wie ze een contract hebben afgesloten.

STER Reclame