NOS NieuwsAangepast

"Wegsturen zal heel moeilijk zijn"

Door Pauline Broekema

Ze doet haar laatste mails en telefoontjes. Bij haar bureau in Amsterdam staat een bescheiden rolkoffer. Over enkele uren vertrekt verpleegkundige Karla Bil van Artsen zonder Grenzen naar Sierra Leone. Morgenochtend landt ze, dan volgt een reis van een dag naar Kailahun, naar het ziekenhuis waar ze aan de slag gaat.

Enkele weken geleden kreeg ze haar training in Brussel. In een nagebouwd noodhospitaal werd ze in de beschermende kleding geholpen. Overmorgen zal ze echt ervaren wat het is om in 30 graden in de kliniek te werken.

Ze volgde trainingen nauwgezet en nam ze de instructies door die moeten uitsluiten dat ze zelf besmet raakt. "Dat doe ik voor mijn eigen veiligheid, voor de mensen daar en voor mijn familie die ik hier achterlaat."

Op de hei

Afgelopen vrijdag is Karla er tussenuit geweest. Even een dag vrij. Ze wandelde op de hei en overdacht wat er staat te gebeuren. De beslissing om naar Sierra Leone te gaan nam ze uit volle overtuiging. "Ik wil daar zijn voor mensen die amper hulp krijgen."

Natuurlijk waren er mensen in haar omgeving die zich afvragen of ze wel moet gaan. Maar, zegt ze, de meesten staan achter het besluit.

Oogcontact

Waar ze tegen opziet is de situatie die ze aan zal treffen. Een gebied waar ebola de gezondheidszorg vrijwel heeft vernietigd. Klinieken en ziekenhuizen zijn gesloten. "Ik weet dat ik straks niet iedereen kan helpen. Dat ik mensen weg moet sturen. Het zal heel moeilijk zijn."

Het werk in de tropische hitte met een beschermend pak houd je maximaal één tot anderhalf uur vol. Daarna neemt de concentratie af en wordt de kans dat je fouten gaat maken te groot.

Haar werkterrein is de kliniek, maar ook de straat. "We gaan voorlichting geven. Mensen met ebola opsporen." In de kliniek zal ze ebola-patiënten verplegen. Volledig ingepakt, met een veiligheidsbril die de ogen afdekt. "Je moet als verpleegkundige proberen de mensen toch te laten drinken. Ze moeten voldoende te eten krijgen. Je geeft ze pijnstillers."

En af en toe, ondanks die bril, zal ze proberen oogcontact te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl