In Amsterdam is de Nederlandse regisseur en producent George Sluizer (82) overleden. Sluizer was al lange tijd ziek. In 2007 overleefde hij ternauwernood een slagaderlijke breuk. Daarna bleef zijn gezondheid broos.

Met de film Spoorloos beleefde Sluizer zijn grote doorbraak als filmregisseur. Het succes bracht hem naar Amerika. Daar maakte hij een remake van de film.

Hij stond ook bekend als de laatste regisseur die met River Phoenix werkte. Deze jonge Amerikaanse acteur overleed in 1993 aan een overdosis drugs vlak voordat Sluizers film Dark Blood voltooid was.

Kabelsjouwer

George Sluizer wordt in 1932 in Parijs geboren uit Noorse en Nederlandse ouders. Hij gaat er naar de filmacademie en begint daarna als kabelsjouwer bij documentairemaker Bert Haanstra.

De eerste film die hij maakt, is de korte film De lage landen in 1961. Op de Berlinale wint hij er een aanmoedigingsprijs mee. Zijn eerste lange speelfilm, João en het mes, wordt in 1972 uitgebracht.

De grote doorbraak beleeft Sluizer in 1988 met Spoorloos, de verfilming van Tim Krabbé's Het gouden ei. De film doet het internationaal goed en wint diverse prijzen, waaronder een Gouden Kalf op het filmfestival van Utrecht.

Remake

Het succes brengt hem naar Amerika, waar hij gevraagd wordt een Engelstalige remake te maken. Die verschijnt in 1993 onder de naam The Vanishing, met Kiefer Sutherland, Sandra Bullock en Jeff Bridges in de hoofdrollen.

Sluizer gaat daarna meteen aan de slag met Dark Blood, maar hij moest de opnames afbreken omdat hoofdrolspeler River Phoenix plotseling overleed aan een overdosis drugs.

Na de dood van Phoenix houdt hij het even voor gezien in Hollywood, maar in 1996 verschijnt er toch weer een film van zijn hand, Crimetime. Daarna werkt hij mee aan een aantal Spaanstalige films en in 2007 wordt The Chosen One uitgebracht.

"Heel urgent"

In datzelfde jaar wordt Sluizer getroffen door een slagaderbreuk, die hem bijna velt. Hoewel zijn gezondheid daarna broos blijft, gaat hij met hernieuwde energie aan de slag om Dark Blood alsnog af te maken. "Ik heb waarschijnlijk niet zo heel lang meer te leven, dus ik wil de film afmaken, dat werd plotseling heel urgent", zei hij daarover in een interview.

De film was al voor zo'n 80 procent klaar. De laatste 20 procent vult Sluizer op met stills van eerder opgenomen beeld en een uitleg van hemzelf. De film ging in september 2012 in première op het Filmfestival in Utrecht.

Homeland

Behalve films maakt Sluizer gedurende zijn leven ook een aantal documentaires. Zo volgt hij sinds 1974 in vier documentaires twee Palestijnse gezinnen die verdreven zijn en niet kunnen terugkeren naar hun thuisland. In 2010 verschijnt het laatste deel, Homeland. Hierin komt ook zijn eigen, in de loop der jaren steeds hechter geworden, relatie met de familieleden aan bod.

Nieuwe plannen

Ook al zit de dood hem op de hielen, Sluizer heeft altijd nieuwe plannen. Na het verschijnen van Dark Blood gaat hij aan de slag met de verfilming van de roman In Babylon van Marcel Möring.

George Sluizer is tot het allerlaatst actief gebleven met allerlei filmprojecten, zei zijn echtgenote vanavond tegen de NOS.

STER reclame