NOS NieuwsAangepast

Steeds meer Chinese toeristen NL

door Floris Harm en Colette van Nunen

De komende jaren zal het aantal Chinese toeristen dat naar Nederland komt explosief stijgen. Dat voorspelt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen.

Nu staan Chinezen met 200.000 bezoekers per jaar op 9 in de toeristen-top-10. De verwachting is dat het aantal bezoekers over tien jaar is verviervoudigd, tot 800.000 Chinese toeristen in 2025.

Er kunnen jaarlijks meer Chinezen naar Nederland op vakantie omdat ze meer te besteden hebben en omdat het makkelijk is om een visum te krijgen.

Vooral in de Randstad richten steeds meer bedrijven zich op de Chinese toerist. Op Schiphol zijn teksten in taxfree winkels ook in het Chinees. In de Bijenkorf spreken sommige medewerkers Chinees en er zijn diamantairs die Chinezen in dienst hebben genomen om klanten te werven.

"Mooi landschap"

"We willen graag naar landen die niet vervuild zijn", zegt de Chinese Luo Lily, die met haar man en dochter al voor de tiende keer in West-Europa is. "Landen met frisse lucht en een mooi landschap."

Luo Lily heeft met haar gezin een auto gehuurd op het vliegveld van Frankfurt. Daarmee toeren ze door Duitsland en Nederland. De Chinese vindt Giethoorn de mooiste plaats die ze ooit heeft gezien. Ze gaat het zeker bij haar vrienden aanbevelen.

Asperges met spek

Chinezen reizen steeds vaker individueel, merkt Gabriella Esselbrugge van hotel De dames van de Jonge in Giethoorn. Ze reisde in 2005 naar China om haar dorp en haar hotel te promoten. Inmiddels is 70 procent van haar gasten Chinees.

Ze heeft zich verdiept in de Chinese keuken en serveert gerechten die niet typisch Chinees zijn, maar die wel door Chinezen worden gewaardeerd. Asperges met spek bijvoorbeeld, want de Chinezen zijn dol op varkensvlees.

Korte mouwen

Hoe vaak Luo Lily ook in Europa is geweest, ze blijft dingen hier merkwaardig vinden. Het valt haar bijvoorbeeld op dat Nederlanders ook met korte mouwen lopen als het niet meer zo warm is.

Daar heeft ze wel een verklaring voor. "Nederlanders zijn groter en dikker dan Chinezen. Ze houden namelijk van vlees en melk. En daarom kunnen ze beter tegen de kou."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl