Het voortbestaan van de terminale thuiszorg is in gevaar. Dat komt doordat de Belastingdienst een einde wil maken aan de inzet van zzp'ers, zelfstandigen in de zorg, meldt Nieuwsuur.

Lange tijd heeft de Belastingdienst gedoogd dat thuiszorgorganisaties ook zelfstandigen inzetten, maar volgens de wet mag het niet en daarom is de Belastingdienst het afgelopen jaar opgetreden tegen 1200 zzp'ers. De dienst heeft hen ervan beschuldigd schijnzelfstandige te zijn. Daarom mochten ze niet langer hun werk doen.

24 uurszorg

Thuiszorginstellingen en FNV Zelfstandigen luiden de noodklok, omdat zelfstandige zorgverleners cruciaal zijn voor de zorg aan stervenden. De thuiszorg aan stervenden is met alleen mensen in loondienst niet te leveren, zeggen de organisaties, want die zorg moet 24 uur per etmaal kunnen worden gegeven, desnoods voor langere tijd.

Mensen in loondienst mogen dat niet en door de zzp'ers te weren, gaat ook de kwaliteit van de zorg achteruit, zeggen de organisaties. "Goedwerkende zorgverlening dreigt verloren te gaan, met alle gevolgen van dien voor kwetsbare cliënten, zelfstandige zorgverleners en instellingen, " zegt directeur Verschuren van brancheorganisatie BTN.

Reactie ministeries

Staatssecretaris Wiebes kan vanavond tegenover Nieuwsuur niet persoonlijk reageren. De ministeries van Financiën, Volksgezondheid en Sociale Zaken staan achter het huidige beleid, maar zeggen dat ze bereid zijn om knelpunten op te lossen als dat nodig is.

Meer over dit onderwerp vanavond in Nieuwsuur, NPO 2 om 22.00 uur.

STER reclame