Van Boxtel: looneis FNV kan niet

time icon Aangepast

De looneis van 900 euro extra voor iedere werkende, die de FNV wil gaan stellen, is niet houdbaar. Dat zei Roger van Boxtel, fractieleider van D66 in de Eerste Kamer, in het radioprogramma Kamerbreed.

Volgens Van Boxtel kost 900 extra voor werknemers een werkgever bijna 2000 euro. "Dat is echt te veel." Vooral sectoren die het moeilijk hebben kunnen die lastendruk naar zijn mening niet aan.

Koopkracht verbeteren

De D66'er reageerde op de looneis die de vakcentrale afgelopen week bekendmaakte. FNV-voorman Heerts, die ook in Kamerbreed te gast was, zei dat die is bedoeld om de koopkracht te verbeteren. Als mensen meer gaan besteden, levert dat volgens hem extra banen op.

Van Boxtel wil de koopkracht liever verbeteren door een herziening van het belastingstelsel. Daardoor krijgen consumenten volgens hem meer te besteden en gaan de lasten voor het bedrijfsleven, en met name in het midden- en kleinbedrijf, omlaag.

Werkgevers

Eerder deze week had voorzitter De Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW soortgelijke kritiek op de looneis. Hij zei dat die banen kan kosten en heel slecht kan uitpakken in sectoren die de crisis nog niet te boven zijn gekomen.

STER Reclame