De Kansspelautoriteit doet onderzoek naar mogelijke misstanden bij de Staatsloterij. Het onderzoek richt zich op de beveiliging van bestanden en systemen die bij de trekkingen worden gebruikt.

Aanleiding zijn signalen van binnen en buiten het bedrijf dat de trekkingen niet altijd volgens de regels verlopen. Zo zou er bij de loterij in januari minder zijn uitgekeerd dan de bedoeling was. Ook zijn er signalen dat er bij de trekking op Koningsdag meer loten meededen dan er verkocht waren.

Loten vervangen

Vier oud-medewerkers van het bedrijf Intralot hebben volgens de Volkskrant gemeld dat het mogelijk is om de uitslag van de Staatsloterij te manipuleren. De vier werkten voor het in Amsterdam gevestigde Griekse bedrijf Intralot.

Volgens hen zouden medewerkers uit Griekenland anoniem toegang hebben tot de Nederlandse database waarin de verkochte staatsloten zijn opgeslagen. Zij zouden een deel van die loten ongemerkt kunnen vervangen.

Prijzen uitbetaald

De Staatsloterij is door de Kansspelautoriteit van het onderzoek op de hoogte gebracht en laat weten vrijwillig mee te werken. "Van manipulatie van de trekkingssystemen is, voor zover de Nederlandse Staatsloterij thans kan overzien, geen sprake."

Het bedrijf neemt afstand van de bewering dat het onder meer op Koningsdag is misgegaan. "Alle prijzen zijn uitbetaald en er wordt uitsluitend getrokken uit de verkochte loten".

Belangrijk onderzoek

Minister Opstelten van Justitie is gisteren van het onderzoek op de hoogte gebracht. Zijn woordvoerder laat weten dat het een belangrijk onderzoek is, omdat deelnemers op de Staatsloterij moeten kunnen vertrouwen.

Ook staatssecretaris Wiebes van Financiën steunt het onderzoek. De Staat is de enige aandeelhouder van de Staatsloterij en Wiebes laat via zijn woordvoerder weten dat de integriteit van de Staatsloterij boven elke twijfel verheven moet zijn.

STER reclame