NOS NieuwsAangepast

V-Raad oordeelt hard over IS

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem Islamitische Staat veroordeeld vanwege alle moorden, verkrachtingen, ontvoeringen en mishandelingen waaraan de terreurgroep zich schuldig maakt. De raad vraagt de internationale gemeenschap om veel meer steun voor de nieuwe Iraakse regering in de strijd tegen IS.

Milities van IS hebben in de zomer grote delen van Syrië en Irak veroverd en in het gebied een kalifaat uitgeroepen.

Iran

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zat de bijzondere vergadering van de Veiligheidsraad voor. "Ieder land heeft een rol te spelen in de bestrijding van IS, ook Iran", zei Kerry die eerder weigerde met Iran te vergaderen over de aanpak van de terreurgroep.

Kerry had de vergadering bijeengeroepen als steun in de rug voor de nieuwe Iraakse regering. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken al-Jaafari zei dat zijn land grote behoefte heeft aan militaire, economische en financiële hulp.

Timmermans

Ook minister Timmermans sprak de vergadering toe. Volgens hem moet er niet alleen militair worden ingegrepen, maar ook humanitair en politiek. Hij riep de VN op in actie te komen en niet, net als bij de burgeroorlog in Syrië, te lang langs de zijlijn te blijven staan.

Ook sprak de minister over de vatbaarheid van jongeren voor het gedachtengoed van IS. "Hoe kan het dat in onze samenleving een jongetje van 10 jaar oud in een t-shirt van het Nederlandse voetbalelftal door Den Haag loopt met een IS-vlag?", vroeg Timmermans zich af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl