De Franse oud-president Nicolas Sarkozy keert terug in de politiek. Dat heeft hij bekendgemaakt op zijn Facebookpagina.

Sarkozy wil opnieuw president worden. "Ik ben kandidaat voor het presidentschap namens mijn politieke familie", schrijft hij. Hij wil zijn partij, de UMP, omvormen tot een brede volkspartij, "een grote beweging die zich richt op alle Fransen. De traditionele scheidslijnen zijn niet meer van deze tijd".

Verder pleit Sarkozy voor een nieuwe manier van politiek bedrijven. "Om een geloofwaardig alternatief te bieden, moeten we een politieke organisatie van de 21e eeuw bouwen."

Gerechtelijk onderzoek

De rentree van Sarkozy werd al een tijdje verwacht, ondanks het justitieel onderzoek dat tegen hem loopt. In juli werd de oud-president vijftien uur lang ondervraagd op een politiebureau in Parijs. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij corruptie, machtsmisbruik en schending van zijn beroepsgeheim.

Volgens Sarkozy is hij het slachtoffer van een politiek complot.

In 2017 zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. De huidige president François Hollande staat er in de peilingen erg slecht voor. Voor Sarkozy's UMP heeft ook oud-premier Alain Juppé zich al gemeld als presidentskandidaat.

STER reclame