NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Op safari in Nederland?

Naar Afrika reizen om op safari te gaan? Dat is straks niet meer nodig. Tenminste, als het aan de organisatie InnovatieNetwerk ligt. Die wil het mogelijk maken om te overnachten in natuurgebieden als de Oostvaardersplassen en De Biesbosch.

In deze natuurgebieden kunnen exclusieve resorts, hotels en tentenkampen worden gebouwd die geld opleveren, denken ze. Geld dat volgens de organisatie nodig is om het natuurbeheer in Nederland naar een hoger plan te tillen. Daarnaast worden natuurorganisaties minder afhankelijk van overheidssubsidie.

Afrika

De inspiratie voor de plannen komt uit het buitenland. "De manier waarop mensen onder meer in Afrika op safari gaan kennen we hier nog niet, en wij denken dat dat hier ook kan", zegt Nico Beun van InnovatieNetwerk. Volgens de organisatie is er in Nederland veel animo om in eigen land op vakantie te gaan.

Voor de Oostvaardersplassen hebben ze een plan uitgewerkt om "het gevoel te krijgen of het haalbaar is". In de plannen is er onder meer ruimte voor hotel Wilderness Inn Suydersee met 120 kamers en luxe faciliteiten, zoals een wellness. Ook zou er een resort met 75 lodges en een tentenkamp met 30 kleine maar luxe safaritenten kunnen komen.

Natuurschade

Volgens Beun moet er wel goed worden nagedacht over schade die het bouwen en het toerisme aan de natuur kunnen toebrengen. "Het valt niet te voorkomen dat het bouwen schade veroorzaakt aan een gedeelte van het gebied". Dat kan zoveel mogelijk beperkt worden door aan de rand van het gebied te bouwen, zegt hij. Ook moet er een maximum worden gesteld aan het aantal toeristen.

Daarnaast moet aangetaste natuur gecompenseerd worden door in andere gebieden te investeren of het natuurgebied te vergroten. Hij ziet niet gebeuren dat het gebied volstroomt met auto's. "Je kunt die nog steeds weren door gasten met bijvoorbeeld milieuvriendelijke vervoersmiddelen naar de accommodatie te brengen", zegt Beun.

De Nieuwe Wildernis

InnovatieNetwerk is in gesprek met Staatsbosbeheer, de beheerder van de Oostvaardersplassen. Een woordvoerder laat weten dat ze niet negatief tegenover de plannen staan. "Sinds de film De Nieuwe Wildernis is het veel drukker geworden in het gebied. Wij kijken naar alle mogelijkheden om die toestroom van bezoekers goed te faciliteren."

Staatsbosbeheer wil wel voorkomen dat bezoekers "overal dwars doorheen lopen", want dan verliest het gebied zijn waarde, zegt ze.

STER reclame