NOS NieuwsAangepast

We zijn zuiniger met energie

Huishoudens hebben steeds minder elektriciteit nodig. Dat blijkt uit cijfers van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland. De reden: apparaten verbruiken steeds minder stroom en nieuwe huizen zijn energiezuiniger door onder meer HR++ glas.

Al sinds 2008 daalt het stroomverbruik per huishouden. De hoeveelheid energie die mensen thuis nodig hebben voor de verwarming daalt zelfs al vijftien jaar.

Crisis

Bij bedrijven is geen daling zichtbaar. Wel is de stijging van het energieverbruik de afgelopen jaren tot staan gebracht. Dat komt vooral door de economische crisis.

Dat bedrijven er niet in slagen om het energieverbruik te laten dalen, komt volgens een woordvoerder van Netbeheer Nederland doordat ze al veel langer bezig zijn met energiezuinig werken, vooral omdat elektriciteit en gas voor grote bedrijven vaak een flinke kostenpost zijn.

Kantoren

Toch valt er bij bedrijven nog wel winst te behalen. "Vooral bij kantoorgebouwen is nog veel besparing mogelijk. Kijk naar de verlichting die 's nachts nog vaak brandt. In veel gevallen zal dat onnodig zijn."

In Nederland zijn particulieren verantwoordelijk voor een kwart van het totale energieverbruik. De rest, 75 procent, komt voor rekening van het bedrijfsleven. Volgens Netbeheer Nederland zou energiebesparing bij bedrijven, als ze zich ervoor inzetten, veel "zoden aan de dijk kunnen zetten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl