Eén op de drie ontvangers van kinderopvangtoeslag moet geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Volgens staatssecretaris Wiebes gaat het in sommige gevallen om tienduizenden euro's.

De staatssecretaris verwijst naar cijfers van eerder dit jaar waaruit blijkt dat tussen 2009 en 2012 honderdduizenden huishoudens te veel kinderopvangtoeslag hebben ontvangen. Er stond op dat moment nog een bedrag van 433 miljoen open. De Belastingdienst probeert dat geld terug te vorderen, maar houdt er rekening mee dat 60 miljoen niet meer kan worden geïnd. "Simpelweg omdat van een kale kip niet te plukken valt", zegt een woordvoerder van Wiebes.

Op de schop

Voor Wiebes toont dit aan dat de kinderopvangtoeslag op de schop moet. Hij heeft hier op Prinsjesdag een plan voor ingediend. Wiebes wil de toeslag rechtstreeks aan de kinderopvangcentra uitbetalen en niet meer aan de ouders.

Nu kunnen ouders een deel van de kosten voor de kinderopvang terugvragen en dat gaat vaak fout, omdat mensen hun situatie van te voren verkeerd inschatten of omdat die in de loop van het jaar verandert.

Er is in sommige gevallen ook sprake van fraude.

Betalingsregeling

BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, wil een soepele betalingsregeling als er geen fraude is gepleegd. "Het is absoluut niet eenvoudig om alles juist te doen bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag", zegt voorzitter Gjalt Jellesma van BOinK. "Sommige zaken gaan ook buiten de ouders om mis. En zelfs goed ingevoerde medewerkers van de Belastingdienst hebben mij toevertrouwd dat ze er niet uit kwamen en moeten terugbetalen."

Tienduizenden euro's

Jellesma vindt dat de Belastingdienst het daarom niet maken zonder pardon terug te vorderen. "Eerst moet je kijken of het geld daadwerkelijk is gebruikt voor kinderopvang. Is dat het geval zou je niets moeten terugvorderen. Als er meer is ontvangen dan nodig was, moet er een reële betalingsregeling komen. Het kan namelijk om tienduizenden euro's gaan als ouders meerdere kinderen een paar jaar op de opvang hebben gehad. Dat is een aanslag op de financiën van vrijwel ieder gezin."

STER reclame