"Gegevens onderwijs-app misbruikt"

time icon Aangepast

De stichting Snappet, die tablets met onderwijs-apps verhuurt aan scholen, heeft de privacywetgeving geschonden, zegt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) .

Zonder dat scholen het wisten verzamelde Snappet gegevens over de prestaties van de kinderen die met de tablets werkten. Die gegevens werden geanalyseerd en vergeleken met de prestaties van andere kinderen die het programma gebruiken. Ook werden ze gebruikt om de scholen ongevraagd advies te geven over de inhoud van hun lessen.

Overeenkomst

"Tablets en andere digitale leermiddelen zijn een prachtige verrijking van het onderwijs. Maar scholen moeten wel weten wat er met de gegevens van de kinderen gebeurt, zodat ze zelf kunnen bepalen voor welke doelen de gegevens mogen worden gebruikt", zegt vice-voorzitter Wilbert Tomesen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB).

Volgens Snappet zijn de scholen wel degelijk op de hoogte. Ze hebben een overeenkomst getekend waarin staat waarvoor de gegevens gebruikt worden. Volgens woordvoerder Alexander Singewald geven de scholen zelf aan welke dienstverlening ze afnemen van Snappet. "Het is dan ook niet zo dat ze ongevraagd advies krijgen."

Daarnaast zijn de gegevens die voor de analyse worden gebruikt niet te herleiden tot individuele kinderen "en dat is al een hele lange tijd zo", zegt Singewald.

Formeel en juridisch

Singewald zegt zich wel te kunnen vinden in de constatering van het CPB dat het contract tussen Snappet en de scholen misschien wat formeel en juridisch is opgesteld. Daarom zal het bedrijf de scholen de komende tijd extra informeren over wat er met de gegevens gebeurt.

Het CBP heeft aangekondigd de komende maanden te gaan controleren of het bedrijf zich aan de wet houdt.

STER Reclame