NOS NieuwsAangepast

IS omsingelt Syrische stad Kobani

Strijders van het jihadleger IS hebben in het noorden van Syrië, vlak bij de grens met Turkije, de stad Kobani omsingeld. Vanochtend waren ze in hun opmars naar de stad al zestien dorpen in het gebied binnengevallen. Daar zijn in de loop van de dag nog vijf dorpen bijgekomen.

Het gebied is sinds juli 2012 in handen van Koerdische rebellen, na zware gevechten met het Syrische regeringsleger. Kobani is de Koerdische naam van de stad, die in het Arabisch Ayn-al-Arab heet.

De jihadstrijders gebruikten bij de opmars zware wapens, waaronder tanks. De Syrisch-Koerdische strijders hebben een dringende oproep gedaan aan Turkse Koerden om te helpen het IS-leger tegen te houden, onder meer door het leveren van wapens.

PKK-strijders

In juli probeerde IS ook al Kobani in te nemen. Toen slaagden de Koerden erin om met steun van PKK-strijders uit Turkije de stad te behouden en de aanval af te slaan.

Veel Koerden uit het strijdgebied zijn naar de grens met Turkije gevlucht, maar dat land houdt zijn grens gesloten.

Bloedbaden

De leider van de Koerdische strijders in Kobani zegt dat hij geen contact meer kan krijgen met veel mensen in het gebied. IS-strijders richten er volgens hem bloedbaden aan en ontvoeren vrouwen uit de ingenomen dorpen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kan dat niet bevestigen, maar zegt wel dat de angst voor geweld en terreur van de kant van IS groot is. "Dit is voor de IS-strijders een belangrijke opmars", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl