Schotland mag vandaag naar de stembus om te bepalen of het land na ruim 300 jaar uit het Verenigd Koninkrijk stapt. Kiezers mogen 'ja' of 'nee' antwoorden op de vraag: "Moet Schotland een onafhankelijk land worden".

Er wordt een recordaantal kiezers verwacht. Ruim 4 miljoen mensen, 97 procent van de stemgerechtigden, hebben zich geregistreerd om te gaan stemmen. Er zijn ruim 2600 stembureaus in het land

De stembureaus gaan om 08.00 uur Nederlandse tijd open en sluiten om 23.00 uur. De uitslag wordt morgenochtend bekendgemaakt in Edinburgh.

Nek-aan-nekrace

Geheel tegen de verwachting in lijkt het een nek-aan-nekrace te gaan worden. Toen premier Cameron twee jaar geleden instemde met het referendum was slechts eenderde voor onafhankelijkheid, maar in de laatste peilingen is het verschil tussen het ja- en nee-kamp verwaarloosbaar.

Bovendien heeft ongeveer één op de tien Schotten nog geen besluit genomen. De zwevende kiezers kunnen dus een groot verschil maken. Tot op het laatste moment probeerden de ja- en nee-campagnes daarom nog mensen te overtuigen.

STER reclame