Sierra Leone platgelegd om ebola

time icon Aangepast

Sierra Leone ligt drie dagen plat om de verspreiding van ebola tegen te gaan. Sinds middernacht is het alle zes miljoen burgers verboden hun huis te verlaten.

Gedurende deze periode gaan duizenden gezondheidswerkers van deur tot deur om ebolapatiënten op te sporen en voorlichting te geven. Ook worden 1,5 miljoen stukken zeep uitgedeeld voor een betere hygiëne.

Er zijn 21.000 mensen geworven om het plan in goede banen te leiden. De schappen van supermarkten in het land zijn leeg doordat veel mensen voedsel hebben gehamsterd.

Vraagtekens

Sierra Leone is na Liberia en Guinee het zwaarst getroffen door de epidemie. Tot nu toe zijn er in het land ruim 560 mensen overleden aan de ziekte. In totaal zijn er bijna 5000 mensen besmet in West-Afrika.

Artsen zonder Grenzen denkt dat de overheidscampagne mensen in Sierra Leone ervan kan doordringen hoe ernstig de epidemie is. Maar de hulporganisatie zet ook vraagtekens bij de effectiviteit van de actie. Men is bang dat patiënten zich zullen schuilhouden en nog minder geneigd zijn medische hulp te zoeken.

Extra opvang

Bovendien waarschuwt AZG dat de klinieken nu al overspoeld worden door patiënten en dus de extra gevallen niet kunnen worden opgenomen.

De regering van Sierra Leone heeft extra opvangplekken ingericht om de toestroom aan te kunnen. De regering gaat ervan uit dat er door het opsporingsprogramma tot 20 procent extra gevallen zullen worden ontdekt. Dat zijn enkele honderden patiënten.

STER Reclame