NOS NieuwsAangepast

"IS wilde onthoofding in Australië"

Bij de grootste anti-terreuractie ooit in Australië zijn vijftien mensen gearresteerd. Op zeker twaalf plekken in en rond Sydney en Brisbane zijn invallen geweest. Aan de operatie deden 800 agenten mee.

Volgens een politiecommissaris waren de acties gericht tegen verdachten die van plan waren aanslagen uit te voeren in Australië. "Men wilde willekeurige aanvallen uitvoeren op burgers."

Volgens een Australische nieuwszender was een verdachte van plan een willekeurige voorbijganger te ontvoeren en onthoofden. Ook wilde men veel slachtoffers maken met een schietpartij.

Kwade bedoelingen

Premier Abbott zei in een verklaring dat een Australische commandant van Islamitische Staat landgenoten had aangespoord Australiërs te vermoorden, om het bereik van IS aan te tonen.

"Dit was niet alleen een verdenking, deze persoon had kwade bedoelingen. Daarom hebben de veiligheidsdiensten besloten in te grijpen."

Dreigingsniveau omhoog

Recentelijk werd het Australische dreigingsniveau voor het eerst verhoogd naar het één na hoogste niveau. Dat betekent dat de geheime dienst ASIO een aanslag waarschijnlijk acht. Aanhangers van Islamitische Staat zouden een bedreiging vormen voor het land.

"De ASIO uitte onlangs zijn zorgen over radicalisering van moslims in eigen land", zegt correspondent Robert Portier. "Naar schatting vechten zestig Australiërs in Syrië en Irak. ASIO denkt dat meer dan twintig strijders weer zijn teruggekeerd naar Australië."

Afgehakt hoofd

Afgelopen week viel de politie in Brisbane een islamitische boekhandel binnen. Daarbij werden twee mannen gearresteerd die strijders zouden ronselen voor Syrië.

Eerder ontstond opschudding toen op sociale media foto's opdoken van Australische strijders die in Syrië met afgehakte hoofden poseerden. Op een van de foto's liet een man zijn 7-jarige zoon met een afgehakt hoofd poseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl