NOS NieuwsAangepast

WHO: armoede Europa neemt toe

Het aantal kinderen dat in relatieve armoede leeft in Europese landen die lid zijn van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO neemt toe.

Dat stelt de WHO vandaag op een conferentie in Kopenhagen, waar de organisatie zijn nieuwe strategie om armoede tegen te gaan presenteerde: 'Investeren in Kinderen'.

"Armoede heeft een direct effect op het welzijn van kinderen. Het leidt tot slechte gezondheid, een kortere levensverwachting en een gebrek aan kansen als kinderen volwassen zijn geworden", zegt directeur voor WHO Europa Zsuzsanne Jakab. "We zijn verplicht kinderen de beste start in het leven te geven en voorwaarden te creëren voor een gezond en veilig leven totdat ze volwassen zijn."

Simpel

De Europese regio kent zowel landen die het laagste kindersterftecijfer ter wereld hebben, alsook landen waar kinderen vijfentwintig keer meer kans hebben te sterven voor hun vijfde verjaardag.

Meer dan de helft van de kindersterfte onder de vijf jaar komt door ziektes die simpel zijn te bestrijden. Elk jaar krijgen ongeveer één miljoen kinderen in de Europese regio geen vaccinatie. In de laatste drie jaar heeft dat tot 90.000 gevallen van mazelen geleid en werd 70.000 keer rode hond geconstateerd.

Effectief

In de nieuwe strategie 'Investeren in Kinderen' is goede voeding de sleutel. Dit zorgt volgens de WHO voor betere schoolprestaties en het creëert een gezonde levensstijl die kinderen voortzetten in het volwassen leven.

Investeren in gezondheid, sociale zorg en onderwijs in de vroegste levensjaren van een kind in combinatie met ondersteuning van ouders bij de opvoeding, heeft bewezen het meest effectieve middel te zijn om ontwikkeling te verbeteren, stelt de WHO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl