Zo interessant zijn de Algemene Beschouwingen

Aangepast

Toch opvallend. In collegezalen mag je je mobiel niet checken - maar tijdens de Algemene Beschouwingen, geen onbelangrijk debat, lijkt de Tweede Kamer ermee vergroeid. Hoe zit dat?

"Er was altijd een regel dat laptops niet mee de Kamer in mochten", weet politiek redacteur Toof Brader. "Maar met de komst van telefoon en tablet is dat veranderd. Dat is eigenlijk nooit besloten, dat is gewoon zo gegaan. Het is wel zo dat je niet mag bellen."

Nood en deugd

"Het is ook een hele zit en iedereen moet erbij zijn, ook leden die geen specifieke rol hebben vandaag", zegt Toof. "Tijdens een normaal debat zitten er alleen bewindslieden en specialisten die wel een duidelijke taak hebben. Vandaag moeten ze alleen luisteren."

Sommigen nemen dan ook 'huiswerk' mee, zoals wetsvoorstellen die ze nog moeten tekenen. Het is dus zeker geen luiheid, benadrukt Toof. "Ze maken van de nood een deugd. Bovendien twitteren ze ook vanuit de Tweede Kamer, over het debat."

Krant

En het is niet specifiek iets van nu. In de jaren '70 werd minister Hans Gruijters (kabinet Den Uyl) verweten dat hij altijd de krant zat te lezen tijdens vergaderingen van de ministerraad. "Ik luister niet met mijn ogen", was zijn verweer.

We scrollen nog even door.

Door: Anna en Helen