De Deurnese juweliersvrouw Marina Sanders wordt definitief niet vervolgd voor het doodschieten van twee overvallers in haar winkel. Dat melden justitiebronnen aan Omroep Brabant en de NOS. Volgens justitie is er sprake van noodweer.

Eind maart overvielen twee mannen juwelier Goldies in Deurne. De juweliersvrouw schoot beide overvallers dood. Een dag na het incident zei hoofdofficier van justitie Nieuwenhuizen al dat het leek op zelfverdediging.

Camerabeelden

Cruciaal bij de beslissing van justitie zijn de beelden van de beveiligingscamera. Het is geen bewegend beeld, maar stills die om de drie seconden worden ververst. De beelden zijn niet vrijgegeven, maar iemand binnen justitie vertelde wat te zien is.

Op het moment dat de vrouw hoort dat haar man wordt belaagd, pakt ze het pistool en dreigt ze ermee als een van de overvallers naar de ruimte komt waar de juweliersvrouw is. Hij draait zich om en stort zich op haar echtgenoot.

In de borst

Ze laadt het wapen door en schiet door de kier van de deur op een van de overvallers die op haar man zit. De kogel gaat dwars door zijn arm en raakt ook de juwelier. Daarna schiet ze dezelfde overvaller ook in zijn been.

De overvaller geeft niet op en gaat door. Ook de andere overvaller stort zich op de juwelier. De man ligt onder de overvallers. Dan schiet de vrouw beide overvallers in de borst. Een van hen probeert zich opnieuw op de juwelier te storten, maar hij zakt na een aantal seconden neer.

Stap voor stap gehandeld

Uit de reconstructie blijkt volgens justitie dat er sprake is van noodweer, omdat de vrouw stap voor stap heeft gehandeld. Eerst dreigt ze, dan pas schiet ze in de arm en het been en daarna, als de overvallers niet opgeven, schiet ze hen in de borst.

De hele justitietop heeft zich met het besluit beziggehouden. Volgende week dinsdag is er een persconferentie waarop justitie haar besluit toelicht. Waarschijnlijk worden daar ook de bewakingsbeelden getoond.

STER reclame