NOS NieuwsAangepast

Oxford test ebolavaccin op mensen

De universiteit van Oxford, in Groot-Brittannië, gaat een nieuw vaccin tegen ebola testen op mensen. Zestig gezonde vrijwilligers worden binnenkort ingeënt.

Normaal gesproken duurt het veel langer voordat een experimenteel vaccin op mensen wordt getest. Maar vanwege de ebola-uitbraak in West-Afrika maken de onderzoekers en de autoriteiten haast.

Als de test succesvol is, kunnen mensen in besmette gebieden aan het einde van het jaar met het middel worden ingeënt. Tegen die tijd zouden er zo'n tienduizend doses beschikbaar moeten zijn.

Chimpansees

Met de test wordt gekeken of het experimentele vaccin de juiste reactie in het lichaam losmaakt en wat de bijwerkingen zijn. Het bevat maar zo weinig van het virus, dat je er geen ebola van krijgt.

In het vaccin wordt een bewerkt virus gebruikt, dat veel voorkomt bij chimpansees. Het is eerder met succes op dieren getest.

Andere testen

In de Verenigde Staten zijn al eerder vrijwilligers ingeënt met een experimenteel middel tegen ebola. Dit is een ander vaccin dan dat in de Britse testen.

In Amerika worden de eerste resultaten aan het einde van het jaar verwacht. Mochten beide testen succesvol zijn, dan kunnen de middelen naast elkaar worden gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl