NOS NieuwsAangepast

VVD: meer geld naar defensie

De VVD vindt dat het kabinet de komende jaren meer geld moet uittrekken voor Defensie. In de begroting van gisteren stelt het kabinet vanaf volgend jaar extra geld beschikbaar. Vanaf 2017 is het bedrag structureel 100 miljoen euro.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra erkende tijdens de Algemene Beschouwingen dat ook zijn partij er verantwoordelijk voor is dat sinds 1989 de defensie-uitgaven met de helft zijn gedaald.

Dat er nu meer naar Defensie gaat, noemde hij een trendbreuk, maar in de toekomst moet er volgens hem meer gebeuren. "Wie veiligheid offert voor welvaart, zal beide verliezen."

Volgende stap

Zijlstra noemde 100 miljoen onvoldoende voor de langere termijn en slechts een eerste stap. "Wat mij betreft zetten we volgend jaar bij de volgende begroting de volgende stap."

Ook het CDA wil meer geld voor defensie. "Onze veiligheid heeft een hogere prijs dan de coalitie lijkt te beseffen," zei CDA-leider Buma. Hij voegde eraan toe dat er geen geld bijkomt, maar dat er hoogstens meer geld af gaat.

Moslims

Zijlstra haalde hard uit naar geradicaliseerde moslims in Nederland. "We zien radicale moslims die onze vrijheid de oorlog verklaren en joden, christenen en andersdenkenden verketteren. Ze zaaien haat met als doel om onze vrijheid te vernietigen. Ik vind het onbegrijpelijk hoe je een land kunt verraden dat je zo veel kansen biedt." Hij schaarde zich achter de manier waarop het kabinet jihadisten aanpakt.

In het debat discussieerden Zijlstra en PVV-leider Wilders over "de islamitische cultuur". Wilders vroeg Zijlstra of die bij Nederland hoort en Zijlstra antwoordde daarop dat de islamitische cultuur niet bij Nederland hoort. "Want wij hebben hier een andere geschiedenis. Maar op de vraag of mensen met een islamitische cultuur in Nederland horen, is mijn antwoord ja."

Zijlstra zei dat je die mensen niet aan de kant moet schuiven; Wilders antwoordde dat het niet maar een paar moslims zijn die de boel verzieken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl