Nieuwe getuigenverklaringen hebben nieuwe details opgeleverd over het drama dat zich vorige week op Middellandse Zee afspeelde. Smokkelaars ramden woensdag opzettelijk een boot met honderden vluchtelingen, nadat er ruzie was ontstaan. Aanvankelijk werd gedacht dat er slechts twee overlevenden waren, maar dat blijken er meer te zijn.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft met de overige overlevenden gesproken. Het lijkt te gaan om de grootste ramp met een vluchtelingenboot dit jaar.

Kritieke toestand

De nieuwe getuigen zijn dagen na het drama op de Middellandse Zee uit het water gehaald door een vrachtschip. De boot pikte negen mensen op. Een van hen is overleden en een meisje ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis.

Zeven anderen, onder wie een meisje van twee jaar oud, zijn naar Kreta overgebracht. Onder hen zijn in ieder geval twee mensen van Palestijnse komaf, een Egyptenaar en iemand met de Syrische nationaliteit.

Overstappen of terugkeren

Volgens de overlevenden ontstond vorige week ruzie omdat de vluchtelingen een aantal keren moesten overstappen op een kleinere boot. De vierde keer was de boot zo klein dat de vluchtelingen weigerden over te stappen.

Ze vonden de boot niet zeewaardig. De tien Egyptische en Palestijnse smokkelaars gaven hen de keuze: overstappen of terug naar Egypte.

"Lachend"

De vluchtelingen wilden terug naar Egypte, waarna de smokkelaars begonnen te schreeuwen en met stokken gooiden. Vluchtelingen die toch in de boot van de smokkelaars stapten werden overboord gegooid, waarna de boot van de smokkelaars de vluchtelingenboot ramde..

De getuigen zeggen dat de smokkelaars in de buurt bleven, net zolang tot ze ervan overtuigd waren dat de boot was gezonken. Volgens een van de getuigen vertrokken ze daarna "lachend". Geschat wordt dat er zo'n 400 tot 450 volwassenen en 100 kinderen onder de 10 jaar oud aan boord waren.

Weersverandering

De 300 mensen die op het benedendek verbleven zaten vast en verdronken direct. Een deel van de vluchtelingen die op het bovendek stonden haakten elkaars armen in het water vast om te voorkomen dat ze zouden verdrinken.

Drie dagen lang kon een deel van de mensen boven water blijven. Toen sloeg het weer om. Door de sterke wind en de golven verdwenen steeds meer mensen onder water.

2000 dollar

De vluchtelingen zeggen dat hun reis hoopvol begon. Ze betaalden 2000 dollar aan een 'reisbureau' van de smokkelaars voor de overtocht naar Italië.

De vluchtelingen moesten naar Egypte waar ze werden opgepikt. Met vier bussen brachten de smokkelaars de vluchtelingen naar de haven van Damietta, in de buurt van Alexandrië. Daar gingen ze aan boord van het eerste schip, dat zo'n 15 tot 18 meter lang was.

Verdronken

Het IOM schat dat dit jaar tot nu toe 3000 mensen zijn verdronken bij hun poging om in Europa te komen. Dat is drie keer zo veel als in het hele vorige jaar.

STER reclame