NOS Nieuws Buitenland Aangepast

NASA in zee met Boeing en SpaceX

Boeing en SpaceX gaan 'space taxi's' bouwen voor NASA. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie bekendgemaakt.

De ruimtevaartuigen waarmee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS gaan reizen, blijven in handen van de fabrikant en worden commercieel geëxploiteerd.

Testvluchten

De CST-100 van Boeing en de Dragon van SpaceX maken ieder ten minste een bemande testvlucht. Daarin wordt beoordeeld of de ruimtevaartuigen goed kunnen manoeuvreren in de ruimte en of ze kunnen koppelen met het ISS. Als de vluchten succesvol zijn, krijgen de bedrijven vanaf 2017 minimaal twee en maximaal zes bemande missies naar het ruimtestation.

NASA heeft gekozen voor twee bedrijven om een situatie zoals met de spaceshuttle te voorkomen. Toen daar mankementen aan waren en ze uit de vaart werden gehaald, kon NASA nergens op terugvallen en werd afhankelijk van de Russen om het ISS te bereiken.

"Grote dromen"

Boeing krijgt 4,2 miljard dollar van de NASA voor de ontwikkeling van de CST-100. SpaceX kan het af met 2,6 miljard dollar voor de 'Crew Dragon'. SpaceX werkt nu ook voor NASA. Het bedrijf vervoert met de Dragon vracht naar het ISS. De vrachtcapsule wordt uitgebreid naar een capsule met ruimte voor zeven astronauten.

"Deze ruimtevaartuigen zien er misschien klein uit om zo veel grote dromen te dragen, maar ik denk dat het wel goedkomt", zei astronaut Mike Fincke op een persconferentie.

STER reclame