NOS NieuwsAangepast

Ranking the Ministers: Timmermans op #1

Hoe deden onze ministers het? Wij combineerden de rapportcijfers van de Volkskrant, het Algemeen Dagblad en de mening van meer dan duizend Nederlanders en zetten ze hier voor je op een rij.

Kampioen van het kabinet

Het is duidelijk wie de nummer één is: Frans Timmermans. De Nederlanders die onderzoeksbureau Ipsos voor de NOS ondervroeg, gaven hem gemiddeld een 7,4. In de Volkskrant kreeg hij een 8,5; alleen minister van Financiën Dijsselbloem kreeg een hoger cijfer. In het Algemeen Dagblad kreeg de minister van Buitenlandse Zaken van (ex-)collega's vier sterren, net als premier Rutte. Zijn er dan helemaal geen minpuntjes te bespeuren? Jawel: "Valkuil is zijn opvliegende karakter", aldus de Volkskrant.

Goede voldoendes

Premier Rutte krijgt een dikke voldoende. "De premier is nog steeds de joviaalste jongen van Den Haag", aldus de Volkskrant. Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel is volgens het AD "een positieve verrassing", maar volgens de Volkskrant nog iets te onzichtbaar. Opmerkelijk: de Volkskrant schrijft dat ze "de meest sexy stem van het Binnenhof" zou hebben.

Schippers krijgt van de 1045 ondervraagde Nederlanders een dikke onvoldoende: een 4,8. De Volkskrant en het AD zijn een stuk positiever over de prestaties van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Onverstoorbaar en met een geharnaste blijmoedigheid geeft Schippers leiding aan een reusachtige hervorming van de zorg", aldus de Volkskrant.

Magere voldoendes

Henk Kamp, minister van Economische Zaken, krijgt een keurige zes. Tijdens zijn reis naar Groningen (vanwege de aardbevingen) was hij erg zichtbaar, maar daarna viel het volgens de commentatoren een beetje stil. Lodewijk Asscher, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zou ook wel meer met zijn vuist op tafel mogen slaan.

Minister Schultz krijgt van de kranten een prima rapport, maar de ondervraagde Nederlanders geven haar net een onvoldoende (5,4). "Ze houdt er een wat boeddhistische manier van besturen op na", aldus Felix Rottenberg in het Algemeen Dagblad. Jet Bussemaker, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, krijgt net aan een voldoende. Het ging wat moeizaam met het leenstelsel, maar uiteindelijk kreeg ze het wel voor elkaar, is het oordeel.

De onvoldoendes

Stef Blok is ook maar weinig zichtbaar, aldus de commentatoren. Toch vinden zij dat hij op de achtergrond genoeg voor elkaar krijgt. Ze zijn iets minder tevreden over de werkhouding van Ivo Opstelten: "Opstelten houdt niet van punten, komma's en dossiers" (Volkskrant) en "Mensen denken vaak: wat zegt die man eigenlijk? Buhdebuhdebuhdebuh" (SP-er Sharon Gesthuizen in het AD).

Minister Hennis - "een elegante robot", aldus Rottenberg - krijgt ook matige rapportcijfers. Hoewel defensie er voor het eerst in 24 jaar geld bijkrijgt, is ze volgens de commentatoren nog niet erg overtuigend: "Het kan allemaal nog een stuk losser en zelfverzekerder", schrijft de Volkskrant. Dan de dikke onvoldoende: Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. De commentaren zijn vernietigend: "De tweede periode kenmerkt zich door een reeks mislukkingen", aldus de Volkskrant. "Hij zit op dood spoor en binnen dat dode spoor gaat het ook nog eens mis."

Enquête

Het kabinet krijgt in de enquête van Ipsos als rapportcijfer gemiddeld een 5,4. Na de vliegramp was het cijfer nog gestegen tot een 5,9. Positief voor het kabinet is dat Nederlanders minder negatief zijn over de invloed van het regeringsbeleid op de economie.

Door: Anna en Ben

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl