Koning Willem-Alexander noemt het in zijn troonrede "een trendbreuk met het verleden." En dat is het ook: voor het eerst sinds 24 jaar bezuinigen, verhoogt de regering de defensie-uitgaven.

Jaarlijks krijgt defensie er 100 miljoen euro bij, op een totale begroting van 7,3 miljard euro. Minister Hennis van Defensie noemt het een "stap in de goede richting."

De toenemende spanning in de wereld, onder meer in Oekraïne en het Midden-Oosten, is de aanleiding om het budget te verhogen. Het is volgens de minister "duidelijk dat de tijd van defensiebezuinigingen voorbij is."

100 miljoen

Maar wat te doen met 100 miljoen? Militaire vakbonden vonden dat het geld besteed moet worden aan betere arbeidsvoorwaarden. Aan die oproep geeft minister Hennis geen gehoor. "Het extra geld staat los van de cao-onderhandelingen die later dit jaar starten."

De minister wil de slagkracht van de krijgsmacht versterken door een aantal knelpunten aan te pakken. Voorbeelden zijn de tekorten aan reserveonderdelen en munitie. Ook zijn er te weinig helikopters.

Helikopters

Omdat er problemen zijn met de NH90-helikopter worden voor transporttaken Cougar-helikopters opnieuw in gebruik genomen. Ook steekt de minister geld in een helikoptersimulator.

Om de landmacht en de luchtmacht te versterken, schaft defensie 20 extra bushmaster-pantservoertuigen aan. Verder investeert defensie in onbemande vliegtuigen, computersystemen en in een uitrusting die beschermt tegen gevaarlijke stoffen.

Ook is geld gereserveerd voor de bescherming tegen cyberaanvallen en krijgt de MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, meer geld voor extra personeel.

Genoeg?

Commandant der Strijdkrachten Middendorp waarschuwde gisteren nog dat de extra miljoenen niet genoeg zijn om de achterstanden binnen de krijgsmacht in te lopen.

Minister Hennis zegt ook dat defensie er nog niet is, maar is optimistischer. Zij benadrukt vooral de trendbreuk.

STER reclame