Vogels geroofd uit Avifauna

Aangepast

Dieven hebben vannacht ruim dertig 30 zeer zeldzame vogels gestolen uit Avifauna. Volgens het vogelpark in Alphen aan den Rijn zijn de inbrekers doelgericht te werk gegaan. Er zijn vooral waardevolle en zeldzame broedparen gestolen.

De dieven braken de verblijven open en stalen onder meer toekans, beo's, papegaai-achtigen en neushoornvogels. De diefstal komt hard aan in het park, zegt directeur John de Hoon. "Het is voor de verzorgers heel emotioneel. Ze hebben deze vogels jarenlang verzorgd en nu zijn ze ineens weg."

De diefstal heeft niet alleen gevolgen voor het vogelpark; Avifauna werkt mee aan internationale fokprogramma's. Sommige van de gestolen vogels waren aan het broeden of hadden jongen. Hierdoor zijn die fokprogramma's een flinke slag toegebracht.

Zwarte markt

Directeur De Hoorn denkt dat de gestolen dieren de zwarte markt opgaan. "Deze vogels kun je vergelijken met een zeldzaam schilderij uit een museum. Slechts enkele dierentuinen hebben deze soorten. Daardoor zijn ze heel moeilijk te verkopen."

Omdat de vogels gechipt en geringd zijn heeft Avifauna goede hoop een deel van de vogels terug te krijgen. Ook is er een internationaal opsporingsbericht uitgestuurd.

STER Reclame