NOS NieuwsAangepast

Duitsland wil geheim Google weten

'Even googelen' betekent ongeveer hetzelfde als 'even iets opzoeken op het internet'. Volgens de Duitse minister van Justitie is die gelijkheid in betekenis té vanzelfsprekend. Hij wil de macht van de Amerikaanse gigant breken door Google zijn belangrijkste geheim te ontfutselen.

De zoekmachine van Google heeft een marktaandeel van meer dan 90 procent in de EU. In de VS is dat 68 procent. "De macht van Google over consumenten en markten is buitengewoon," zegt minister Heiko Maas in de Financial Times. "We moeten nadenken over maatregelen die voorkomen dat die macht wordt misbruikt."

Maas heeft zijn zinnen gezet op de algoritmes die Google gebruikt om een rangorde aan te brengen in zoekresultaten. "Als zoekresultaten een grote impact hebben op economische ontwikkelingen, is dat een kwestie die we moeten aanpakken," zegt Maas.

Saus

Concurrenten van Google azen al lang op het recept van de 'geheime saus' die Google over z'n zoekresultaten zou doen. Met dat recept zou kunnen worden aangetoond dat Google zoekresultaten beïnvloedt om concurrenten te benadelen.

Google zegt dat het om een bedrijfsgeheim gaat. Als spammers het in handen krijgen, betoogt het concern, zouden zij hun pijlen gemakkelijk kunnen richten op iedereen die iets zoekt via Google.

Uber

Duitsland neemt binnen de EU het voortouw als het gaat om het aan banden leggen van techbedrijven uit de Verenigde Staten. Een Duitse rechter verbood onlangs een dienst van Uber, het techbedrijf dat met z'n app de traditionele taximarkt overhoop haalt.

Vóór de NSA-onthullingen van Edward Snowden voerden Amerikaanse techbedrijven een succesvolle lobby tegen EU-wetgeving die was ontworpen om vrijheden van de techbedrijven aan banden te leggen. Nu duidelijk is dat techbedrijven mogelijk hebben samengewerkt met de NSA, is er in Duitsland een sterke stroom ontstaan die wil dat de bedrijven in hun bewegingsvrijheid worden beperkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl