NOS NieuwsAangepast

Geen geld; Tsjernobyl blijft lekken

De bouw van een sarcofaag over de ontplofte kernreactor van Tsjernobyl dreigt te worden stilgelegd omdat er geen geld is. Oekraïne komt 615 miljoen euro te kort, meldt persbureau DPA op basis van bronnen bij de regering in Kiev.

De sarcofaag moet het huidige omhulsel rond de reactor vervangen. Die constructie is kort na de ramp in 1986 gebouwd en zo lek als een mandje. Vorig jaar stortte een deel van het dak in. Uit de reactor lekt nog steeds radioactieve straling.

De zeven grootste geïndustrialiseerde landen (G7) besloten in 1997 om Oekraïne financieel te steunen bij de bouw van een grotere, nieuwe sarcofaag. Die gigantische constructie van staal en beton is voor de helft klaar, maar het geld is bijna op. Daarom dreigt de bouw eind 2014 te worden stilgelegd. Eigenlijk zou het geheel volgend jaar klaar moeten zijn.

"Onverantwoord"

Volgens DPA gaan experts van de G7 volgende maand zoeken naar extra geld. Milieu-organisatie Greenpeace zegt dat het onverantwoord zou zijn om de bouw in dit stadium nog te staken.

De nieuwe sarcofaag wordt over de hele kerncentrale gebouwd, niet alleen over de ontplofte reactor. De hangar-achtige constructie zou na de voltooiing meer dan 250 meter lang en 150 meter breed zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl