Uni's scoren beter in top 100

Aangepast

Nederlandse universiteiten zijn gestegen in de top 100 van de QS World University Rankings. In de jaarlijkse ranglijst van beste universiteiten staan opnieuw zes Nederlandse uni's bij de eerste honderd, maar wel op hogere plaatsen dan in 2013.

Grootste stijgers zijn de universiteiten van Delft en Amsterdam. Delft stijgt negen plaatsen (95 naar 86), Amsterdam acht (58 naar 50). De Universiteit van Amsterdam is daarmee ook de beste Nederlandse uni op de lijst.

De universiteiten van Rotterdam en Groningen delen de negentigste plaats en staan respectievelijk twee en zeven plaatsen hoger dan vorig jaar. De Universiteit van Utrecht stijgt één plekje, naar 80. Leiden is de enige verliezer; die zakt van 74 naar 75.

Faciliteiten en innovatie

De ranglijst wordt opnieuw aangevoerd door het Massachusetts Institute of Technology. De universiteit van Cambridge en het Imperial College in Londen delen plaats twee. Andere bekende namen in de top-10 zijn Harvard (4), Oxford (5) en Yale (10). De beste Aziatische universiteit is die van Singapore, op plaats 22.

QS voert de ranglijst van beste universiteiten sinds 2004. De opstellers beoordelen wereldwijd ruim 800 instellingen op onder meer faciliteiten, onderzoeksmogelijkheden en innovatie.