De Tweede Kamer wil dat bestuurders van stichtingen die islamlessen geven beter worden gescreend. Onlangs werd bekend dat mensen met jihadistische sympathieën cursussen geven aan kinderen.

NRC Handelsblad berichtte dat Hofstadverdachte Jermaine W. leider blijkt te zijn van een stichting die lesgeeft over de Arabische cultuur. Abou Hafs, die op internet de jihad verheerlijkt, verzorgt in Hilversum al vijf jaar Koranles voor kinderen van 6 tot 16 jaar.

Buurthuizen

VVD-Kamerlid Dijkhoff zegt dat het logisch is dat extremistische moslims aanhang proberen te werven in buurthuizen, bij mensen thuis of in achterafzaaltjes om kinderen enthousiast te maken voor hun ideeën. Daarom wil hij dat antecedenten van bestuurders beter onder de loep worden genomen.

Volgens PvdA-Kamerlid Marcouch is dit misschien moeilijk voor autochtone bestuurders die de moslimgemeenschap niet goed kennen. Hij denkt dat het goed is om experts in te huren. Hij roept ouders op om goed te kijken met wie hun kinderen omgaan en of de omgeving "pedagogisch verantwoord" is.

SP-Kamerlid Karabulut vindt dat de onderwijsinspectie toezicht moet gaan houden bij de Gooise onderwijsstichtingen. Zij wil ook van de minister weten hoe het kan dat Jermaine W. in beeld was bij de inlichtingendienst AIVD, maar dat hij toch een onderwijsstichting kon leiden.

STER reclame