John van Lottum vindt dat de degradatie van het Nederlands Davis Cup-team stevig geëvalueerd mag worden. De oud-prof opteert zelfs voor een nieuwe captain. Voormalig captain Tjerk Bogtstra vindt dat de huidige generatie in hun kunnen moet blijven geloven.

Waar heeft Nederland het laten liggen?

Van Lottum: "De nederlaag van Igor Sijsling moet Nederland zich aanrekenen. Hij verloor van iemand (de laaggeklasseerde Mate Delic, red.) waar je vooral in een thuiswedstrijd niet van mag verliezen. Hierdoor kwam er onnodig veel druk op het dubbelspel te staan, vooral op Jean-Julien Rojer."

"Rojer haalde zijn gebruikelijke niveau niet. Dat kwam gedeeltelijk door de trage baan, hij moest te hard werken. Haase speelde, zoals wel vaker, een goed Davis Cup-weekend. En ondanks de nederlaag, petje af voor Thiemo de Bakker tegen Marin Cilic."

Bogtstra: "We hadden na het enkelspel op vrijdag met 2-0 voor moeten staan, dat lijkt me duidelijk. Vooral als je weet dat Cilic op deze dag niet in actie kwam. In tweede instantie zeg ik ook het dubbelspel, daar lagen ook kansen."

"Het resultaat van zondag was normaal. Sijsling heeft tekortgeschoten, maar Siemerink zal z'n redenen hebben om vrijdag niet voor De Bakker te hebben gekozen. Achteraf is natuurlijk makkelijk praten."

Sijsling toonde - in tegenstelling tot zijn ploeggenoten - nauwelijks beleving en emotie in zijn wedstrijd. Wat vind jij daarvan?

Bogtstra: "Ik vind het te makkelijk om te roepen dat hij daardoor zou hebben verloren. Igor zal er ook alles aan hebben gedaan om te winnen. In mijn tijd was er ook kritiek op de introverte houding van Sjeng Schalken ten opzichte van de emoties van Raemon Sluiter. We kunnen moeilijk zeggen dat Schalken matig presteerde omdat hij zijn emoties niet toonde."

"Het gaat ook om het karakter van iemand. Maar begrijp me niet verkeerd, ik heb ook het liefst spelers in mijn team die hun emotie de vrije loop laten."

Van Lottum: "Bij Igor had ik niet het idee dat hij iets wilde forceren. Doe iets, denk ik dan. Maak desnoods ruzie met je coach. Het zegt wel iets over de manier waarop hij z'n tennis momenteel benadert. Hij lijkt vrede te hebben met zijn tennisleven. Dat mag, iedereen maakt zijn keuzes."

"Alleen vind ik het verkeerd als dit in Davis Cup-verband gebeurt. Haase speelde op zondag ook beneden zijn niveau, maar hij gooide wel alles in de strijd. Hij sleurde, rende en won uiteindelijk."

Treft captain Jan Siemerink blaam voor de degradatie?

Bogtstra: "Natuurlijk moet ook Jan in de spiegel kijken, dat moet je altijd doen. Maar het is overdreven om te stellen dat Jan blaam treft. Het zijn de spelers die het uiteindelijk moeten doen. Ik ging zelf een keer in de fout door Edwin Kempes op te stellen in plaats van Raemon Sluiter tegen Frankrijk (in 2002, red.)."

"We speelden op gravel en Kempes deed het destijds uitstekend op die ondergrond, terwijl Sluiter daarvoor op een snelle baan een indoortoernooi had gespeeld. Je denkt een logische keuze te maken, maar Kempes verloor in drie sets."

Van Lottum: "Gedeeltelijk wel. Het leek alsof Siemerink de jongens niet meer kon bereiken, vooral Sijsling. Bij Haase kreeg ik (op zondag, red.) het gevoel dat hij zichzelf weer in de wedstrijd hielp. Misschien werd Sijsling wel tot in den treuren van tips voorzien door Siemerink, maar aan de buitenkant zag het er niet zo uit."

"Ik vind de dubbelrol van Siemerink (directeur sportief en captain, red.) sowieso twijfelachtig. Laat Raemon Sluiter bijvoorbeeld captain zijn en dan kan Siemerink zich op de toekomst van het Nederlandse tennis focussen. Ook had Siemerink Jesse Huta Galung kunnen oproepen, desnoods als statement. Maak alles nog competitiever in zo'n Davis Cup-week. "

Oranje doet nu weer een stapje terug. Wat is het maximaal haalbare voor dit team?

Bogtstra: "Qua tennistalent moet dit team in staat zijn om de kwartfinales van de wereldgroep te halen. Dat heb ik vaker geroepen. Je bent ook afhankelijk van de loting, wie er op een bepaald moment in vorm is of blessuregevallen."

"De gouden generatie met Krajicek, Haarhuis, Eltingh en Siemerink haalde nooit de halve finales, maar het team met Sluiter, Schalken, Siemerink en Haarhuis wel. Je kan er niets van zeggen. Voorlopig moeten ze proberen weer hogerop te komen."

Van Lottum: "De ploeg heeft bewezen dat het tegen de wereldgroep aanhikt. Samen kunnen ze hun niveau opkrikken. Siemerink heeft echter weinig keuzes, dus veel meer zit er denk ik niet in."

"Maar hoelang blijf je deze jongens nog belonen, vraag ik mezelf af. Haase staat buiten kijf, hij leeft als een prof. Maar de andere jongens doen te weinig. Daarom heb ik zelf ook niet alles uit mijn carrière gehaald. Ik had meer als prof moeten leven."

De toekomst van het Nederlandse mannentennis ziet er niet hoopvol uit.

Bogtstra: "Ik verwacht op korte termijn geen doorbraak van een speler, dus we moeten het nog even met deze groep doen. Sijsling en Haase werden in 2006 al geselecteerd voor de Davis Cup. Zij zitten er nu nog steeds bij."

"Het is niet de eerste keer dat de noodklok wordt geluid, de problemen spelen langer. Tim van Rijthoven is de enige speler die misschien de stap kan maken, maar hij heeft nog een lange weg te gaan."

Van Lottum: "Deze jongens moeten minstens vijf jaar nog de kar trekken, daarna ontstaat er een flink gat. Misschien dat Tim van Rijthoven het gaat redden. Maar sowieso staat het Nederlandse tennis er slechter voor dan ooit. De KNLTB is veel te standvastig in zijn eigen beleid."

"Er is geen chemie meer, hoor ik ook om mij heen. Men keek vroeger op tegen Siemerink, Haarhuis of Krajicek, die status heeft de huidige generatie totaal niet."

STER reclame