"De wijze waarop de jager in Weert handelde is niet bepaald gelukkig." Dat zei staatssecretaris Dijksma in het NPO Radio 1 programma De Ochtend. De jager schoot gisteren acht wilde zwijnen af die even daarvoor door de brandweer uit het water waren gered.

De staatssecretaris van Economische Zaken spreekt van "een Kafka-achtige situatie". Ze staat achter de provincie, die eerder liet weten dat de jager fout zat. Volgens de provincie Limburg had hij de zwijnen wel mogen doodschieten, maar niet op zondag.

Kamervragen

Dijksma gaat hierover binnenkort Kamervragen beantwoorden, maar benadrukt wel dat een groot deel van de besluitvorming over het beheer van de wilde zwijnen bij de provincies ligt.

De wet schrijft voor dat er een nulstand is in bepaalde gebieden. De provincie bepaalt vervolgens de wijze waarop dit wordt beheerd.

Discussie

De staatssecretaris denkt dat iedereen achteraf wel inziet dat deze manier van handelen niet bepaald gelukkig is. Ze is bereid om samen met de provincie om de tafel te gaan zitten.

Ook geeft Dijksma aan dat er in sommige provincies al wordt gediscussieerd over de nulstand. "In Drenthe wordt nagedacht over de edelherten", aldus Dijksma in De Ochtend.

STER reclame