In de Oost-Duitse deelstaat Thüringen dreigen de christen-democraten voor het eerst sinds het einde van de DDR de macht kwijt te raken. Bij de deelstaatverkiezingen van gisteren haalden Die Linke (de voormalige communisten) samen met de SPD en de Groenen een meerderheid. De leider van Die Linke, Bodo Ramelow, wil minister-president worden.

De CDU blijft in Thüringen wel de grootste partij. Minister-president Christine Lieberknecht wil met de SPD blijven regeren, maar de sociaal-democraten houden de mogelijkheid open om voor een coalitie met Die Linke en de Groenen te kiezen.

In Brandenburg, ook in Oost-Duitsland, blijft de SPD aan de macht. Met 31,9 procent van de stemmen blijven de sociaal-democraten er de grootste partij. De SPD kan kiezen of ze de coalitie met Die Linke voortzet, of dat ze met de CDU gaat regeren.

Liberalen

In beide Oost-Duitse deelstaten kreeg de eurosceptische Alternative für Deutschland ruim 10 procent van de stemmen, en haalde de liberale FDP de kiesdrempel niet. De FDP is na de laatste landelijke verkiezingen al uit de Bondsdag verdwenen, en is nu ook in zes van de 16 deelstaatparlementen niet meer vertegenwoordigd.

STER reclame