NOS NieuwsAangepast

Ebola-artsen willen afzondering

De twee Nederlandse artsen die mogelijk zijn besmet met ebola, kiezen ervoor om het restant van de incubatietijd in afzondering te verblijven. Dat zegt Pien Bax van de Lion Heart Foundation, de organisatie waarvoor de twee in Sierra Leone waren.

De artsen verblijven momenteel uit voorzorg op een geïsoleerde afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze vertonen geen ziekteverschijnselen. Als dat maandag nog steeds zo is, mogen ze in principe naar huis.

Eigen maatregelen

De artsen maken echter een andere keus. "Ze gaan ergens naartoe waar ze in afzondering kunnen zitten", zegt Bax, die de artsen zondag sprak in het LUMC. "Ze zouden het zelf eigenlijk ook anders willen, maar ze hebben hun eigen maatregelen getroffen om de kans op eventuele besmettingen zo klein mogelijk te houden. Ze willen daarom voorlopig geen contact met familie en vrienden."

Het gaat de artsen momenteel goed, volgens Bax. "Ze zijn opgelucht dat ze weer in Nederland zijn. Ook als organisatie zijn we enorm blij dat we met eigen ogen kunnen zien dat ze in orde zijn. Maar pas als over twee weken de incubatietijd voorbij is, kunnen we echt opgelucht ademhalen."

De Lion Heart Foundation is tevreden over de manier waarop de artsen zijn opgevangen. "De repatriëring is erg goed verlopen. Iedereen heeft enorm zijn best gedaan om dit te bewerkstelligen. Ook de opvang in het LUMC is fantastisch," zegt Bax.

Reguliere zorg

"Wat de twee artsen nu het ergste vinden, is dat ze de mensen daar in de steek hebben moeten laten", zegt Bax. "Wij zijn daar om de gezondheidszorg in Sierra Leone op een hoger peil te trekken en we kunnen daar ons werk niet doen."

"Ebola is afschuwelijk, maar er gaan in Sierra Leone nog dagelijks mensen dood aan alles wat niet ebola is. Malaria, tyfus, cholera, dat gaat gewoon door. Er is daar enorm veel behoefte aan reguliere zorg en die kunnen we nu niet bieden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl