Dauda bezorgt Vitesse eerste zege

Aangepast

Na uit zijn eerste vier wedstrijden slechts één schamel puntje te hebben gepakt, heeft Vitesse zijn eerste zege geboekt. De Arnhemmers wonnen thuis met 3-1 van Excelsior dankzij drie doelpunten van debutant Abiola Dauda.

Het elftal van Vitesse was in vergelijking met het duel van twee weken geleden bij PSV, dat met 2-0 werd verloren, flink gewijzigd. Zo stonden Denys Olijnyk en Dauda voor het eerst in de basis en was in de defensie vaste waarde Jan-Arie van der Heijden gepasseerd. Daardoor schoof Arnold Kruiswijk op naar het centrum en stond Rochdi Achenteh linksback.

Dauda breekt de ban

Vitesse begon sterk en speelde verzorgd voetbal. In de voorgaande vier duels was dat geen garantie voor succes en ook nu was het benutten van de kansen aanvankelijk het grote euvel bij de Arnhemmers. Zo kopte Guram Kashia tegen de paal, werden inzetten van Kelvin Leerdam en Zakaria Labyad gestopt en schoot Olijnyk in kansrijke positie rakelings naast.

Vijf minuten voor de rust viel toch de verlossende treffer. Dauda kopte raak uit een corner van Labyad. Excelsior moest het in de eerste helft hebben van spaarzame counters, maar groot gevaar leverden die niet op.

In de tweede helft beet Excelsior wat meer van zich af en werd Vitesse-doelman Piet Velthuizen voor het eerst tot actie gedwongen. Hij tikte een leep schot van Daryl van Mieghem over de lat.

Dauda beslist

Lang konden de Rotterdammers niet hopen op een ommekeer, want met twee treffers besliste Dauda het duel. Hij schoot raak na pover verdedigen en tikte binnen uit een door Kashia doorgekopte hoekschop. In de slotfase redde Jeff Stans de eer voor Excelsior. Na een overtreding van Wallace op Ninos Gouriye schoot hij raak vanaf de strafschopstip.

STER Reclame