Heerenveen boekt zege in Alkmaar

sc Heerenveen heeft zijn derde zege van het seizoen geboekt. De ploeg van Dwight Lodeweges won met 1-0 bij AZ. Voor de Alkmaarse ploeg, waar coach Alex Pastoor opnieuw de afwezige Marco van Basten verving, was het al de derde nederlaag.

De wedstrijd kende een gezapige openingsfase. Beide ploegen leden veel balverlies en kansen bleven aanvankelijk uit. Langzaam maar zeker nam Heerenveen meer het initiatief. De Friezen waren via Jordy Buijs en Mark Uth dicht bij de openingstreffer, maar doelman Sergio Rochet redde knap.

Doelpunt Sinkgraven

Tien minuten voor rust kwam Heerenveen alsnog verdiend op voorsprong. De bal kwam na een knappe actie van Uth enigszins gelukkig voor de voeten van Daley Sinkgraven en die schoot uit de draai raak.

Na rust was AZ eindelijk wakker. De Alkmaarders zochten fel de aanval en waren via een kopbal van debutant Robert Mühren direct dicht bij de gelijkmaker.

Heerenveen kwam vlak daarna nog twee keer goed weg. Eerst verzuimde arbiter Bas Nijhuis de thuisploeg een strafschop te geven na een overtreding van Joost van Aken op Derrick Luckassen en even later tikte Mühren de bal langs de ver uitgekomen doelman Kristoffer Nordfeldt, maar hij miste net het doel.

Alkmaarse storm

De Alkmaarse storm ging na een kwartier echter al liggen. Heerenveen kreeg weer wat adem en was via Uth zelfs dichtbij de 2-0. AZ had in het vervolg wel de overhand, maar meer dan een aantal afzwaaiers van Nemanja Gudelj en een mogelijkheid voor Muamer Tankovic leverde het overwicht niet op.

Ondanks de naderend nederlaag staken de Alkmaarse fans trainer Van Basten, die al weken ziek thuis zit, nog wel een hart onder de riem door hem in de 88ste minuut op een staande ovatie te trakteren.