NOS NieuwsAangepast

'Demmink'-aangifte tegen Opstelten

Zes oud-gevangenisdirecteuren hebben aangifte tegen minister Opstelten gedaan. Ze vinden dat Opstelten een ambtsmisdrijf heeft gepleegd door het onderzoek naar oud-topambtenaar Joris Demmink te vertragen in plaats van aan te pakken.

Demmink was van 2002 tot in 2012 secretaris-generaal op het ministerie van Justitie. In 2008 en 2010 deden twee Turkse mannen aangifte tegen hem. Ze zeggen dat ze in de jaren 90, toen ze minderjarig waren, zijn misbruikt door Demmink.

"Het zal niks worden"

Twee van de zes gevangenisdirecteuren hebben eerder dit jaar onder ede verklaard over de pedofiliebeschuldigingen. Na die verhoren zei Opstelten: "Het was niks, het is niks en het zal niks worden." Met onder meer die uitspraak heeft Opstelten een juiste uitvoering van de wet gefrustreerd, schrijven de oud-directeuren.

De oud-gevangenisdirecteuren schrijven in hun aangifte(.pdf) dat Opstelten het Openbaar Ministerie op een ontoelaatbare manier heeft beïnvloed. Ze vragen de Kamercommissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven om de procureur-generaal bij de Hoge Raad opdracht te geven minister Opstelten strafrechtelijk te vervolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl