Bij de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne is vanmiddag hevig gevochten. Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma zegt dat het regeringsleger en pro-Russische separatisten elkaar bestookten met onder meer mortiergranaten.

Bouma bezocht vandaag de rampplek en kwam midden in de vuurlinie te liggen. "We waren in de buurt van het veld dat door de Nederlandse onderzoekers wordt aangeduid als prioriteit 1, het gebied waar ze als eerst verder willen zoeken naar persoonlijke bezittingen. Dat is zo'n 13 kilometer van het gebied waar de grote brokstukken liggen. We waren op weg naar een checkpoint van het leger toen er opeens hevig mortiervuur om ons heen was."

Greppel

Bouma en zijn team werden door Oekraïense militairen een greppel in gesleurd. "Daar zochten we dekking terwijl de mortieren ons om de oren vlogen en achter ons insloegen. Dat waren benauwde momenten." Uiteindelijk werd het team al rennend en onder begeleiding van de militairen terug naar hun busje gebracht, waarna ze ervandoor gingen.

Volgens de militairen zijn er vandaag voor het eerst sinds het staakt-het-vuren weer gevechten in het gebied. Vorige week vrijdag tekenden Kiev en de separatisten een bestand. Dat werd de afgelopen week al geregeld geschonden, maar in de buurt van de rampplek bleef het tot dusver rustig. "De situatie is vanmorgen weer compleet omgeslagen", zegt Bouma.

Knettergek

"De Nederlanders zijn knettergek als ze hier onderzoek willen doen", zei een van de militairen tegen Bouma. Gisteren werd bekend dat Nederland extra onderzoekers stuurt naar Oekraïne. Premier Rutte zei toen al dat hij geen garantie wilde geven dat de onderzoekers ook daadwerkelijk het rampgebied in kunnen. "Ik wil geen valse hoop wekken", aldus Rutte.

Ook in Donetsk wordt weer gevochten. "Dat beperkte zich steeds tot het vliegveld" zegt Bouma. "Ik vertelde gisteravond in Nieuwsuur dat het in het centrum rustig was, maar ik was nog niet van het dak van het hotel af of we hoorden ook daar flinke knallen."

STER reclame