De ouderenbonden zijn kwaad over de uitgelekte koopkrachtcijfers. Uit die cijfers blijkt dat, zoals verwacht, ouderen het minste zullen profiteren van de koopkrachtgroei. Veel ouderen gaan erop achteruit. Dat geldt vooral voor de groep ouderen met een aanvullend pensioen van meer dan tienduizend euro.

Oneerlijk

De ouderenbond Unie KBO noemt het oneerlijk dat ouderen de zwaarste lasten moeten dragen. Volgens de bond hebben juist ouderen al veel moeten inleveren de afgelopen jaren.

Eerder kwam al naar buiten dat de ouderenkorting omlaag gaat, en de ouderenkorting op vermogen zou verdwijnen. Manon Vanderkaa, directeur van Unie KBO: " Die kortingen waren juist ingevoerd als compensatiemaatregel toen ouderen eerder achterbleven. Het gaat hier dus niet om een soort extra voordeeltje dat verdwijnt."

Vermogende ouderen

Uit een rapport van ING bleek vorige week nog dat het vermogen van ouderen is gestegen, in een tijd dat het vermogen van jongeren juist daalde. Maar Unie KBO wijst erop dat lang niet alle ouderen vermogend zijn. Bovendien zegt de bond dat veel ouderen ook nog met stijgende zorgkosten te maken hebben.

Liane den Haan van ouderenbond ANBO zegt dat ouderen ook hun steentje moeten bijdragen. Maar dat hebben ze volgens de belangenorganisatie de afgelopen jaren al gedaan:"De rek is er nu echt wel uit."

Aanstaande dinsdag zal onder meer uit koopkrachtplaatjes die het Nibud maakt, duidelijk worden welke groepen ouderen er precies op voor- en achteruit gaan.

STER reclame