"Met de goede gezondheidsinfrastructuur zoals we die in Nederland hebben, is een ebola-epidemie zoals in Afrikaanse landen eigenlijk onmogelijk", zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Zondag komen twee Nederlandse artsen aan in Nederland die mogelijk zijn besmet met ebola. De tropenartsen waren werkzaam in Sierra Leone en kwamen daar in aanraking met patiënten die later ebola bleken te hebben. De artsen hebben nog geen symptomen van de ziekte.

LUMC

"Als de twee artsen zondag in Nederland aankomen, wordt eerst onderzocht of ze ziek zijn of niet. Zijn ze ziek, dan moeten ze geïsoleerd worden en dat zal in het ziekenhuis gebeuren. Daar wordt gekeken of er sprake is van ebola. Zijn ze niet ziek, dan gaan ze naar huis", zegt Van Dissel tegen de NOS.

Het kan enige tijd duren voordat duidelijk is of mensen wel of niet besmet zijn, want de incubatietijd van het virus is 21 dagen.

In geval van een ebola-besmetting, worden de Nederlandse artsen behandeld in het Leids Universitair Medisch Centrum. "Daar zijn ze voorbereid op deze twee patiënten. Of het tot een langdurige opname komt, hangt af van de conditie van de personen."

Ongerustheid

In buurlanden leidden mogelijke ebola-besmettingen tot paniek. In Duitsland kwam een vrouw terug uit West-Afrika met koortsklachten, maar het bleek loos alarm.

Van Dissel kan zich voorstellen dat het tot ongerustheid leidt, maar hij herhaalt dat daarvoor geen reden is. "Ebola is weliswaar een ernstige ziekte met een hoge sterfte, maar het is in Nederland goed te regelen door het isoleren van de patiënten en het vervolgen van de contacten."

STER reclame